JAAKKO MATTILA: NO MEANING

Jaakko Mattila_No Meaning 2_2017 011

 

Jaakko Mattila: No Meaning
3.-28.2017
Avajaiset 2.2.2017, klo 18.00 – 21.00

Näyttelyn teoksilla ei ole teemaa eikä niillä ole mitään sanottavaa. Ne eivät sisällä teorioita tai nokkelia viisauksia. Työt eivät ole poliittisia, paikkaan tai kulttuuriin sidonnaisia. Voi kuitenkin argumentoida että ne ovat sidonnaisia Universumin, Telluksen, Suomen, Helsingin tai Suvilahden taideskeneen. Tämän teksti pitäisi olla sidonnainen esillä oleviin teoksiin. Onhan kaikki tavallaan sidoksissa toisiinsa.

Olen työskennellyt kuvataiteen parissa reilun kymmenen vuotta ja työskentelyprosessit on muuttuneet sinä aikana eri mediumien välillä. Jotkut teokset eivät näe päivänvaloa, jäävät työhuoneelle sillä niissä on jokin pielessä. Ne eivät toimi tai ovat surkeita. Olen säästänyt lähes kaiken materiaalin paletista raaputetuista maalinhipuista lähtien. Viitisen vuotta sitten aloin tehdä hylätyistä materiaaleista visuaalisia remixejä- ihan kuten musiikissa sämplätään ja tuotetaan uutta saundia vanhasta.

Näyttelyssä esillä olevat teokset muodostavat jatkumon teoksille, joita esitin ensi kertaa aiemmassa Make Your Markissa pidetyssä näyttelyssä 2014. Kutsuteos ‘Artist statement‘ on saanut alkunsa vuonna 2004 kun aloin kerätä ylijääneitä öljymaaleja kankaalle. Jatkoin teosta vuosien mittaan, aina vähän kerrallaan, maalatessani öljyillä. Olin vuosia spekuloinut teoksen viimeistelyä ja lopulta viime vuonna se valmistui hyvin pikaisesti kun kuulin kielteisestä TaiKen työskentelyapurahapäätöksestä (kahdennentoista kerran). Halusin kanavoida pettyneen fiiliksen johonkin positiiviseen ja vanha öljyteos sai uuden väripinnan hetkessä spraymaalein.

Näissä teoksissa kyseenalaistan koko taiteellisen filosofiani. Teosten ollessa ‘pelkkää pintaa’, on tämä pinnallisuus toiminut suurena inspiraation lähteenä. Niinikään pinnallisuus tuntuu käsitteenä mielekkäältä. Taidehistoriassa yleisesti hyväksytään pop-taiteen ainutlaatuinen merkitys heijasteena 1900-luvun kulutuskulttuuristamme, mutta aikanaan sitäkin kritisoitiin juuri pinnallisuudesta. Se on taiteen avant-garde, aivan kuten ajatus tai tunne ennen sanoja, teko ennen teoriaa.

Näyttelykontekstissa näyttelyn tekeminen ‘ei mistään aiheesta’ on statement sinänsä. Se on olevinaan iso keskisormi taidepoliiseille ja projektiluontoiselle akateemiselle taiteentekemiselle. Se on objektiivinen persereikä subjektiivisille tekotaiteen määrittäjille. Koiran kusema puun juurelle, huonosti tehty tägi vessan seinällä. Siinä on ihmisen tekemän taiteen alkupiste jolta ei ole paluuta.

Leave a Comment

Filed under Uncategorized

Comments are closed.