näyttelyt

 

JuhoToiskallio-Aftershock-net

AFTERSHOCK
Juho Toiskallio
Make Your Mark Gallery
4.6.-30.6.2016

Halusin tutkia, pystynkö tekemään harkitsematonta jälkeä ja mitä siitä voi syntyä. Keskityin taltioimaan vimmaa ja energiaa sukeltaen graffitin mikrokosmokseen. Pyrin jättämään pois kaikki kirjaingraffitin standardit ja välttelin jopa geometrisia muotoja – menin ansaan: tämähän olikin jo harkittua.

Teoksia työstäessäni pohdin “töhry” käsitettä. Käsite lanseerattiin mediassa koskemaan kaikkea laitonta graffitia, aikana jolloin suhtautumisessa kaikkeen graffitiin oli käytössä nollatoleranssi. “Töhryllä” viitattiin harkitsemattomaan ja sisällöttömään jälkeen, jolla ei ole muuta kuin haitallinen merkitys. Käsite oli osa propagandaa laitonta taidettavastaan.

Haastoin itseni katsojana: vietin paljon aikaa tutkien toimintani jälkeä, etsien ja löytäen sisältöä teoksistani.

Tulin lopputulokseen, ettei ihminen pysty täysin harkitsemattomaan tai sisällöttömään toimintaan, mutta uusien lähestymistapojen etsiminen on ihmiselle välttämätöntä.

Kiinnostuin graffitista hip hop -kulttuurin saapuessa Eurooppaan ja Suomeen 1980-luvun puolivälissä – maalasin ensimmäiset graffitimaalaukseni vuonna 1986. Graffitikiinnostus johti valokuvaukseen ja kiinnostus laajeni koskemaan visuaalista kommunikointia laajemmin aina leipätyöksi asti.

Taiteen tekeminen toimii hyvin vastapainona suunnittelutyölle, jossa usein edetään tarkkojen suunnitelmien mukaan. Taiteessani haluan korostaa spontaaniutta, hetkessä elämistä ja sattuman tärkeyttä – sisällön löytämistä toiminnan seurauksena.

Näyttelyä on tukenut visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ry.

Juho Toiskallio – AFTERSHOCK
Make Your Mark Gallery
4.–30.6.2016
Avajaiset: 3.6. klo 18-21

Lisätiedot:
Galleristi
Umut Kiukas
045 20 41 779