näyttelyt

Valtteri Halmetoja: Take A Break

Kuvataiteilija Valtteri Halmetoja (s. 1982) yhdistää teoksissaan piirtämiseen, maalaamiseen ja grafiikan tekniikoita. Hän rakentaa kollaaseja, joissa pääosassa on viiva, mutta maalauksellinen tapa käsitellä väriä yhdistää ne visuaalisesti nykymaalaukseen.
Viiva on sekä teosten pinnalla että pohjalla. Se polveilee kaiken päällä, elävänä ja vaihtelevana. Viiva on myös syvällä kuvan sisällä. Halmetoja leikkaa sapluunoita, joita hän käyttää kollaasien osana. Sapluuna on katutaiteen väline, mutta nyt sitä ei käytetä välineenä. Sapluuna muuttuu osaksi teosta siten, että sapluunamaalauksen usein kiireinen akti tulee näkyväksi. Katsoja joutuu kääntämään katseensa viivan sijasta reunoihin. Silti viiva säilyy kuvan ja sommittelun selkärankana, ja osa teoksista on vahvasti piirroksellisia.
Halmetoja tarjoaa teoksissaan viitteitä kertomuksiin. Varsinaista juonta ei ole, sen luominen on katsojan vastuulla. Usein söpö ulkokuori kätkee sisäänsä painostavan tunnelman, jossa lapsuus taistelee tilasta aikuistumista vastaan. Globaalia populaarikulttuuria katsotaan samaan aikaan ihaillen ja kärsien sen vallasta. Sarjakuvahahmon kaltainen puu kohoaa useassa teoksessa päärooliin.
Suuri puu, auringonlasku ja animesilmäiset eläinhahmot eivät ole ironisia kommentteja vaan vilpittömän esteettistä nautiskelua. Romantiikan nälkä voittaa muut tarpeet ja antaa hyvän syyn pitää tauko kauneuden äärellä.

Valtteri Halmetoja on valmistumassa taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hän on aiemmin suorittanut kuvataiteilijan ammattikorkeakoulututkinnon Imatran taidekoulussa ja opiskellut vuoden Kanneljärven opiston kuvataidelinjalla. Hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin (esim. Kuvan Kevät 2013, Graphica Creativa 2009, Ars Kärsämäki 2010, Mäntän kuvataideviikot 2010) sekä pitänyt kolme yksityisnäyttelyä (Galleria Gjutars 2011, Kuvataideakatemian galleria 2013, Galleria Jangva 2013). Hänen teoksiaan on Aineen Taidemuseon, Saastamoisen säätiön ja Seppo Fräntin kokoelmissa.

Make Your Mark Gallery
Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, rakennus 6, Helsinki, www.makeyourmark.fi
Avoinna: 3.-30.4.2014, ti-pe 12-19, la 11-16, su 12-16
Avajaiset 2.4.2014 klo 18-21

Lisätiedot:
galleristi Umut Kiukas: info@makeyourmark.fi, +358 45 2041779
kuvataiteilija Valtteri Halmetoja: +358 449692113