näyttelyt

acton_taulu_120x80cm_sekatekniikka

 

Acton – KIRJAIMELLISESTI
Make Your Mark Gallery
9.–31.7.2016
Avajaiset: 8.7. klo 18-21

Acton (s.1975) on Espoosta kotoisin oleva graffititaiteilija. Hän on maalannut samalla nimimerkillä vuodesta 1989 lähtien ja itseoppineena taiteilijana on taiteilijaseura MUU ry:n jäsen graffitimeriiteillään. Taiteilijana hän on aina keskittynyt graffitin perusytimeen eli kirjaingraffitiin. Acton työskentelee ja signeeraa teoksensa taiteilijanimellään, mutta on avoin henkilöstä nimimerkin taustalla. Ensimmäisenä suomalaisena graffititaiteilijana hänet on tänä vuonna kutsuttu kansainväliseen Meeting of Styles -graffititapahtumaan Kööpenhaminaan.

“Taiteeni itseisarvo ei ole ilahduttaa tai herättää hyväksyntää. En maalaa miellyttääkseni katsojaa tai koristaakseni kaupunkia. Graffitimaalaaminen on performanssi, joka keskustelee aina maalattavan kohteen ja siihen luotujen ennakko-odotusten kanssa. Maalausprosessini on useimmiten tylsän monotoninen, mutta teosten koon vuoksi dynaaminen, suorastaan aggressiivisen vauhdikas. Prosessin lopputulemana on kirjaimista muodostuva teos, joka on maallikolle erittäin vaikeasti lähestyttävä, sanomaltaan jopa eksklusiivinen.”

GRAFFITI ON KIRJAINMUOTOILUA

Graffitin perusta on sen syntymästä lähtien ollut kirjaimet ja nimimerkki. Jokainen maalari välittää samaa inhimillistä viestiä “katsokaa minua, olen olemassa”. Taustat ja hahmot graffitin ympärillä ovat lähinnä vain “silmäherkkua”, jolla pyritään parantamaan teoksen huomioarvoa. Katutaiteilija voi olla ilman spraymaalin teknistä osaamista, mutta uskottava graffititaiteilija on spraymaalin suvereeni mestari.

“Yksi länsimaailman käytetyimmistä kirjasimista on Helvetica. Sitä näkyy niin isojen yritysten logoissa kuin kaupunkien infotaulujen ja kylttien teksteissä jopa kyllästymiseen asti. Tai oikeastaan sen äärimmäisen neutraaliuden, suorastaan harmauden takia, siihen ei edes kyllästytä koska siihen ei kiinnitetä huomiota. Kirjasin on siitä nerokas, että se toimii nimenomaan viestinvälittäjänä jossa vastaanottaja keskittyy itse sanomaan, ei sen ulkoasuun.” Näin kuvaa Acton lempikirjasintaan, jota hän on käyttänyt useissa graafisissa projekteissa. Useissa näyttelyn teoksissa leikitellään Helvetica-fontin ja graffitin kontrastilla.

Actonin teoksia on jo nähty niin Vantaan taidemuseo ARTSIssa kuin useissa ryhmänäyttelyissä. ”Acton: Kirjaimellisesti” on hänen ensimmäinen yksityisnäyttely galleriassa. Taiteilijalle tyypillisten seinämaalausten sijaan teoksia on kutistettu galleriaan sopivaan formaattiin ja ne on maalattu spray- sekä akryylimaalein.

Lisätiedot:
Galleristi
Umut Kiukas
045 20 41 779